HONDENZWEMVEST | Weet jij als eigenaar eigenlijk wel wat een goed hondenzwemvest is?

Gepubliceerd op 2 augustus 2024 om 11:21

“Ik verbaas mij nog steeds over het gebrek aan kennis onder hondeneigenaren over hondenzwemvesten, de meeste mensen doen maar wat.”

Voor je verder leest wil ik je de volgende vraag stellen;

 

‘Weet jij als hondeneigenaar wel wat een goed hondenzwemvest is?’

 

Kun jij deze vraag beantwoorden? Schrijf je antwoord even op, dan kun je na het lezen van dit blog even kijken of het antwoord dat je hebt gegeven in de buurt komt of niet.

Kennis ontbreekt bij hondeneigenaren, merken en retailers

Veel kennis ontbreekt bij hondeneigenaren over een goed hondenzwemvest. Ook bij winkels die de zwemvesten aanbieden en de makers van deze zwemvesten. Dat vind ik als hondenprofessional verbazingwekkend. Je zou bedenken dat zij hier wel iets vanaf zouden moeten weten voor ze het op de markt brengen.

 

Het is niet gek dat je als eigenaar een hondenzwemvest koopt op internet die er leuk uitziet. Als ik op internet kijk naar wat er allemaal wordt aangeboden is er zoveel keus en alles lijkt op elkaar.

 

Maar als ik kijk naar wat deze keuzes zijn dan wordt ik daar persoonlijk ook niet blij van.

 

Naast dat alles op elkaar lijkt, zijn er ook heel veel verschillende vormen te krijgen. Met een haaienvin of een krokodillenstaart, superschattig natuurlijk. Ook super voor de verkoper, want het werkt wel voldoende om ze te verkopen. Mensen kijken veelal toch naar wat zij zelf leuk vinden voor hun hond(en).

 

En laten dit nu net juist die dingen zijn die iemand over de streep kan trekken ongeacht of het daadwerkelijk functioneel is. Want een hond met een haaienvin of krokodillenstaart ziet er toch ook super schattig uit. Daar ben ik het met je eens.

 

Maar als we gaan kijken naar wat GOED is voor je hond dan zitten we er zo ontzettend ver naast.

De juiste keuze voor je HOND

Iets wat er leuk uitziet of overal te krijgen is betekent NIET dat het ook de juiste keuze is voor je hond.

 

Het gaat bij een hondenzwemvest wel om veiligheid en vertrouwen, goed kunnen bewegen en op de juiste plekken ondersteund worden, zodat je hond zich ook veilig en vertrouwd voelt.

 

Toch blijft dit lastig voor mensen om mee te nemen in hun beslissing maar wellicht krijg je in dit blog de kennis die je aan het denken zet, je beter laat kijken naar je hond wanneer je een zwemvest gaat kopen óf wanneer je hond een hondenzwemvest aan heeft en je hem/haar ook daadwerkelijk ziet zwemmen of ermee rond ziet lopen.

Een hondenzwemvest koop je voor je hond, niet voor jezelf

Het is echt ontzettend belangrijk dat je een goede keuze maakt, voor je hond en niet voor jezelf, hoe schattig het er ook uitziet. Een hondenzwemvest moet allereerst functioneel zijn, goed zitten en veilig zijn. Dit heeft niets te maken met of je hond dan ook gelijk (goed) kan zwemmen als hij/zij een zwemvest aan heeft. Dat is weer een heel ander onderwerp.

 

Als we kijken naar tuigjes die we voor onze honden kopen letten we ook op bepaalde aspecten. Gelukkig inmiddels meer dan we vroeger deden. Nu kijken we naar pasvorm, ziet het eruit alsof het voor de hond comfortabel zit, is het te groot of misschien te klein. Maar de belangrijkste dingen waar naar gekeken wordt is de bewegingsvrijheid, doet het pijn en wordt de luchtpijp niet afgekneld bij de hond?

Het gaat wel over leven of dood

Als we bewust bezig zijn met tuigjes… waarom dan niet met een zwemvest? Omdat je hond die niet elke dag aan heeft? Complete onzin! Het gaat wel over leven of dood, klinkt misschien hard maar als het eropaan komt is een goed zwemvest hetgeen dat de hond kan redden.

 

Uiteraard moet je als eigenaar hier ook iets in betekenen, maar het zwemvest moet de hond zoveel mogelijk helpen, zodat jij je hond uit het water kunt halen als het nodig is. Aandacht, tijd en geld spenderen aan een hondenzwemvest is dus wel degelijk belangrijk als je het beste wilt voor je hond.

Wat is dan een goed zwemvest?

Een goed zwemvest zorgt op de juiste punten voor ondersteuning, daar waar je hond het nodig heeft om zijn kop boven water te houden en waarbij de hond nog fatsoenlijk adem kan halen.

 

Alleen drijvende hulp op de rug is dus zeker niet voldoende. Sterker nog dit is funest.

Wat je helaas bij veel hondenzwemvesten ziet is dat er nog een band aan het zwemvest vast zit dat onder de hals van de hond langs loopt, verbazingwekkend voor mij als professional. Waarom? Ik dacht dat we inmiddels wel zo ver waren dat we onze honden niet meer de luchtpijp wilde ‘afknijpen’ of je hond wilt ‘ophangen’…

 

Het is helaas vaak gebrek aan kennis, onbewuste aanschaf en aankoop omdat het mooi of leuk staat. Het gebeurt meestal niet expres, maar daardoor des te belangrijker om bij stil te staan.

Ophangende Hondenzwemvest

Als we kijken naar deze, ik noem het even ‘ophangende’ hondenzwemvesten, zien we dat er vrijwel altijd een drijfgedeelte zit op de rug. Dit soms in combinatie met drijfvermogen onder de buik. Én vaak ook drijfvermogen door middel van een band die onder de hals of over de bost loopt. Je hebt ook zwemvesten waarbij hier géén drijfvermogen zit, alleen een simpel bandje.

 

Wanneer deze honden met dit zwemvest het water ingaan zie je dat het drijfgedeelte op de rug goed werkt, deze blijft duidelijk drijven, logisch want daar is het voor bedoeld. Maar, als we vervolgens kijken naar het drijfgedeelte dat zich aan de voorzijde onder de hals bevindt zien we inderdaad dat dit gedeelte ook gaat drijven, logisch toch?

 

Echter doordat het vest naar het oppervlak van het water beweegt en dus gaat drijven, wordt door het grote drijfoppervlak op de rug en onder de buik de hond ‘opgetild’, waardoor de voorkant van de hond als het ware naar ‘beneden’ zakt en leunt op het zogenaamde drijfgedeelte onder de hals van de hond. Het vest drijft maar de hond ‘hangt er als het ware in’.

 

Doordat alles gaat drijven en de hond gaat ‘hangen’ zit dit drijfgedeelte niet meer verder onder de hals richting de borst maar hangt de hond nu met zijn hals en dus luchtpijp op dat drijvende gedeelte aan de voorzijde.

 

Heb je er een beeld bij? Als je hond dan dus gaat zwemmen, zwemt je hond dus eigenlijk als het ware ‘naar beneden’ doordat de rug en buik door het grote drijfvermogen wat daar zit omhoog blijven en drukt de hond zichzelf als het ware met zijn luchtpijp op het zogenaamde ‘voorste kleinere drijfgedeelte of band’. Kun je je voostellen wat er gebeurd als er helemaal géén drijfgedeelte zit in op de band aan de voorzijde onder de hals…?

 

Precies, je hond knelt als het ware al zijn/haar luchttoevoer af. Maar wanneer je hond zwemt bij een zwemvest zonder drijfgedeelte onder de hals is het helemaal erg, dan zwemt je hond ‘naar beneden’, hangt in het akelige vaak snijdende bandje en moet hij/zij nog meer moeite doen om de kop boven water te kunnen houden. Waar je eigenlijk een hondenzwemvest voor hebt omgedaan.

Drijver onder de hals: Niet de oplossing

Wanneer de hond wél een drijfgedeelte heeft op het bandje onder de hals, wordt ook hierbij de luchtpijp al afgekneld. Maar, hoe harder de hond zwemt hoe meer weerstand het water geeft tegen het drijfgedeelte onder de hals en hoe meer de hond tegendruk moet bieden om vooruit te kunnen komen.

 

Hierdoor ontstaat er meer druk op het drijfgedeelte onder de hals, wordt ademhalen nog moeilijker en heeft het vaak als gevolg dat je hond ook nog eens (veel) water binnen krijgt.

Allemaal ‘ingrediënten’ die ervoor kunnen zorgen dat je hond in ademnood komt, veel te veel water in zijn longen krijgt, in paniek raakt, watervergiftiging krijgt, moe wordt, in shock raakt, verdrinkt of zelfs hartaanval krijgt.

 

Óók met een zwemvest aan. Een zwemvest die géén goede pasvorm heeft.

 

Zo belangrijk is het dus om écht goed te kijken naar het juiste zwemvest een zwemvest die er in ieder geval voor zorgt dat de ondersteunende punten op de juiste plek zitten.

Hondenzwemvest waardoor je hond blijft leven

Hoe zorg je ervoor dat je hond zijn kop boven water houd? En drijfgedeelte op de rug én het meeste drijfvermogen onder op de borst (borstbeen) in combinatie met en doorlopend tussen de voorpoten van de hond richting de buik. Dit zorgt voor de juiste zwem positie én hierdoor wordt je hond niet ‘opgehangen’.

 

Het liefst een zwemvest in een Y-vorm, net zoals we graag bij de tuigjes zien.

 

En? Hoe dichtbij lag jouw antwoord op de vraag die ik aan het begin stelde?

Ik hoop je meer kennis te hebben geboden zodat je dit mee kunt nemen bij het uitzoeken van een hondenzwemvest, dat is uiteindelijk mijn doel!

 

Heb je vragen, wil je meer informatie óf wil je dat ik mee kijk? Neem contact met mij op en vraag mij het ‘vest van het lijf'!

 

Groetjes,

Babs Alders

Hondencoach & Trotse eigenaresse van by Dogs Inspired

 

P.S. Wil je oefenen met jouw hondenzwemvest? Doe dan mee aan de Honden WaterFUN lessen!

P.P.S Foto's zijn puur ter illustratie, ik krijg geen vergoeding voor dit blog in wat voor vorm dan ook.


Reactie plaatsen

Reacties

Annewiek
2 maanden geleden

Heel interessant, wel enkele spelfouten. Onze hond ( en wij ook) houdt niet van water. Hij gaat er ook niet in.